Dates
08.04.2025 | 18:00-19:00
Categoria
Programa públic
Lloc de trobada
Museu Tàpies
Relacionats
Hora
18 h
Durada
1 h
Preu
3 €
Com pot l’art ajudar-nos a reflexionar, criticar i dialogar amb les estructures econòmiques i socials establertes? Partint de la idea que el món capitalista en què vivim s’ha construït sobre la violència colonial i el desplaçament, ens adonem que, per a moltes poblacions, el món ja s’ha acabat. Al mateix temps, la resistència ha mantingut viva la imaginació d’allò que podria haver estat i encara pot ser. A través de l’art, podem contemplar possibilitats que escapen dels límits del pensament social i científic, ja que l’artista no està restringida pel mètode, sinó només per la imaginació, els límits de la qual són porosos i expansibles.
Des d’aquesta perspectiva, l’art no només denuncia la cultura consumista, la superficialitat d’una economia basada en els objectes o la deshumanització del sistema, sinó que també ens permet traçar altres futurs, cartografiar esquerdes en l’estructura dominant i fabular noves formes d’existència. Si el projecte colonial-capitalista no ha acabat la seva tasca, significa que tampoc ha guanyat del tot; per això, encara és possible la seva derrota i, amb ella, la construcció d’altres mons possibles.
En el marc de l’exposició Anna Malagrida. Opacitas. Velar la transparència convidem la investigadora Morena Hanbury Lemos a connectar la mostra amb el sistema econòmic global i amb les polítiques públiques que promouen la sobirania econòmica, per tal de construir noves maneres d’habitar la ciutat i el món en el qual ens ha tocat viure.
Morena Hanbury Lemos és doctoranda en Economia Ecològica a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB). Té un màster en Ecologia Política, Decreixement i Justícia Ambiental per la UAB, un màster en Pensament Descolonial i Humanitats, i és llicenciada en Gestió Ambiental per la Universitat de São Paulo (USP), Brasil. La seva recerca se centra en com es perpetuen els patrons colonials en l’economia global, amb especial atenció a l’anàlisi de l’intercanvi desigual entre països històricament colonitzadors i colonitzats. Estudia polítiques públiques que puguin fomentar la sobirania econòmica, la descolonització i la reorganització dels recursos i del treball per satisfer de manera sostenible les necessitats de les poblacions del Sud Global.
Dates
08.04.2025 | 18:00-19:00
Categoria
Programa públic
Lloc de trobada
Museu Tàpies
Relacionats
Hora
18 h
Durada
1 h
Preu
3 €