Loading Events

Performances s/títol

Reserves

Dates

26.06.2025 | 19:00-19:30


Categoria

Programa públic


Lloc

Auditori del Museu Tàpies (Carrer Aragó, 255, Barcelona)


Hora

19 h


Durada

30 min


Preu

5 €


Fes-te amic

La segona edició del cicle Les cadires de Tàpies té el privilegi de comptar amb Esther Ferrer, una figura pionera de l’art d’acció que ha fet del cos una eina essencial de resistència, expressió i pensament. Ferrer entén el cos no només com a matèria, sinó com a suport simbòlic de vivències, memòries i conflictes. La seva pràctica incideix en la persistència del gest, en la construcció del temps a través de la repetició i en la capacitat del cos per conservar i transmetre, gairebé com una pell escrita, les tensions entre el jo i el món. 

A partir del silenci, l’humor i la radicalitat, des d’un posicionament coherent i lliure es confronta amb allò que està establert, i ofereix una mirada singular sobre com els cossos resisteixen i relaten tot esdevenint arxius sensibles d’identitat, absència i presència. En aquest marc, Ferrer ens convidarà, doncs, a celebrar el gest com a memòria viva, com un lloc des d’on el cos crida, interroga i es transforma.

 

Esther Ferrer realitza accions des de mitjans dels anys seixanta, ja sigui de manera individual o com a membre del grup ZAJ (dissolt l’any 1996). A principis de la dècada de 1960 va crear, juntament amb el pintor José Antonio Sistiaga, el primer Taller d’Expressió Lliure, germen de moltes altres activitats paral·leles, entre les quals una escola experimental a Elorrio (Biscaia). A partir de mitjans dels anys setanta, reprèn la seva activitat plàstica amb fotografies treballades, instal·lacions, quadres basats en la sèrie de nombres primers o en el nombre pi, objectes, etc.

Al llarg de la seva extensa trajectòria com a artista de performance, ha participat en festivals d’Espanya, Alemanya, Itàlia, Suïssa, Bèlgica, França, Dinamarca, Noruega, Anglaterra, Holanda, Polònia, Eslovàquia, República Txeca, Hongria, Bulgària, Estats Units, Canadà, Mèxic, Cuba, Brasil, Tailàndia, Japó, Corea i Palestina, entre d’altres.

Ha exposat la seva obra plàstica a: Museo Reina Sofía (Madrid), Galerie J. & J. Donguy (París), Galerie Lara Vincy (París), Galerie Satellite (París), Galeria Trayecto (Alava), Staatsgalerie Stuttgart, Koldo Mitxelena (Sant Sebastià), Galeria Àngels (Barcelona), Galeria Trinta (Santiago de Compostel·la), Galeria 1 Mira Madrid (Madrid), Centro Andaluz de Arte Contemporáneo (Sevilla), Museu d’Art Contemporani de Roskilde (Dinamarca), Círculo de Bellas Artes (Madrid), MOCARoma (Ciutat de Mèxic), Museu de Belles Arts (Rio de Janeiro), ARTIUM (Vitòria), Es Baluard (Palma), Centre Cultural Georges Pompidou (París), Centro Galego de Arte Contemporánea (la Corunya), MAC/VAL (Vitry-sur-Seine, França), CEART (Fuenlabrada), Museo Guggenheim Bilbao i Centre nacional de la danse (Lió), etc.

Ha impartit nombrosos cursos a universitats, museus i escoles de Belles Arts al Canadà, França, Itàlia, Mèxic i Suïssa, a més d’Espanya.

El 1999 va ser una de les dues artistes que van representar Espanya a la Biennal de Venècia.

Entre els premis rebuts destaquen: Trace: John Boehme Performance Art – Life Time Achievement Award (2006); Premi Nacional d’Arts Plàstiques (2008); Premi Gure Artea del Govern Basc (2012); Premi MAV, Dones en les Arts Visuals (2014); Premi Marie Claire de l’art contemporain (2014); Premi Velázquez (2014); Tamborrada d’Or de la ciutat de Sant Sebastià-Donostia (2022); Premi Bernard Heidsieck – Centre Georges Pompidou (2022); i Premi Francisco Prieto – Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre (2024).

 

[Fotografia: Inauguració del carrer Marcel Duchamp a París, 1995. Foto: A. Szfran.]