“Les fonts que es refereixen al símbol específic de la creu, amb totes les variacions i analogies que comporta, són molt nombroses. Es podria formar una biblioteca consagrada a aquest símbol reunint llibres que van des dels estudis de cultes antics ⎯del primitiu xamanisme, de la tradició egípcia, mesopotàmica, persa, etc.⎯ fins als més moderns tractats de simbologia, passant per tot el repertori del mateix cristianisme o pels vells manuals de màgia i d’alquímia. Les abundants imatges que ens mostra la història de l’art també en són testimonis”.
Antoni Tàpies, “Creus, ics i altres contradiccions”, L’art i els seus llocs (Madrid: Ediciones Siruela, 1999).
El text d’Antoni Tàpies va ser el punt de partida d’una proposta participativa adreçada a l’alumnat d’estudis superiors vinculats a les arts i el disseny. Es tractava de convidar a la comunitat educativa d’escoles d’art i disseny, facultats de Belles Arts i Història de l’Art a celebrar l’Any Tàpies amb una acció col·laborativa que tingués lloc durant la primavera del curs 2023-2024. Partint del text, els grups d’alumnes havien de pensar una intervenció o exposició que materialitzés la idea de biblioteca consagrada al símbol de la creu. Aquest espai d’intervenció podia ser tant físic (creació d’una instal·lació transitable) com virtual (creació d’una biblioteca digital de caràcter iconogràfic).
La proposta va sorgir d’una sessió de treball amb docents d’escoles i facultats d’art i disseny el maig del 2023. Un cop publicat l’article al web, es va contactar amb docents de diversos centres per animar a la participació de l’alumnat. En alguns casos, es van fer trobades específiques per resoldre dubtes sobre el projecte.
Finalment, van ser quatre grups participants: un grup de Belles Arts de la Universitat de Barcelona de l’assignatura “Conceptes de l’art contemporani” amb la docent Assumpta Bassas; un grup del Grau de Disseny d’Eina, Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona, amb el docent Artur Muñoz; i dos grups que, malgrat no estar associats a uns estudis superiors, van voler sumar-se en aquesta iniciativa: un grup de l’IOC (Institut Obert de Catalunya) amb la docent Marta Davesa i el GAC (Grup d’Acció Creativa – Eix Jove Eixample) amb la mentora Valentina Gaia.
Alguns dels grups van participar en visites al Museu i sessions especials per preparar el seu projecte. El 5 de març van venir uns 40 del Grau de Belles Arts i van visitar l’exposició Tàpies. L’empremta del Zen, la biblioteca del museu i van fer una sessió pràctica d’introducció al gi gong a l’auditori. El dilluns següent, 11 de març, durant la classe a Belles arts, l’Assumpta Bassas va convidar a impartir una sessió sobre iconografia de la creu a Jorge Rodríguez Ariza, doctor en art sagrat medieval i simbologia, amb el suport del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona. Al llarg del semestre es va visionar i comentar el documental sobre Antoni Tàpies coproduït per la BBC i la TVE Catalunya, i dirigit per Gregory Rood el 1990; aquesta activitat es va complementar amb la sessió “L’Art d’avantguarda a l’època de la postguerra espanyola”, a cura de la professora de l’assignatura.
El 20 de març, tres integrants del GAC van visitar la biblioteca per fer recerca sobre una primera idea sobre el contingut del seu projecte: la censura a l’obra d’Antoni Tàpies.
El 22 d’abril va venir un grup d’unes 10 persones de l’assignatura optativa Artista curador d’Artur Muñoz de l’escola Eina. Van visitar l’exposició Chiharu Shiota. Cadascú, un univers de la mà de Patrícia Sorroche, cap d’exposicions, María Amador, registre, i Maria Sellarès, coordinadora del projecte. L’objectiu de la visita era conèixer el procés de preparació d’una exposició prenent com a cas d’estudi la de Shiota.
L’alumnat de l’IOC ha cursat el Batxillerat Artístic a distància i aquest fet dificultava l’organització d’una visita en grup al Museu. Per aquest motiu, es va oferir l’opció que cadascú visités l’exposició pel seu compte.
Després d’aquestes trobades, cada grup va anar definint la seva proposta. El grup de Belles Arts va decidir prendre com a suport la fanzin per a la seva recerca històrica i iconogràfica al voltant de la creu. D’aquesta manera, l’alumnat, en petits grups, elaboraria una publicació fanzin que desenvolupés informació i reflexions sobre una obra d’art contemporània que incorporés el símbol de la creu i que estigués exposada en aquell moment a la ciutat de Barcelona. Aquestes fanzins, a més, es presentarien a la fira d’autoedició de Belles Arts Empreses Impreses amb Presses el 18 d’abril, per recolzar la iniciativa autogestionada per l’alumnat que es va desenvolupar exitosament.
Els integrants del GAC van partir d’un tema d’indagació inicial sobre a imatge de la creu com a representació de la censura. La immersió a la biblioteca del Museu va inspirar una reflexió sobre les convencions artístiques, tant del passat com del present, que va plantejar preguntes rellevants sobre el sentit de l’art i de la pràctica artística com a dispositiu d’encontre, diàleg i reflexió. Com a resultat de la investigació, es va organitzar una acció comunitària el dia 22 de maig a les 17.00 h: un pícnic creatiu en el Parc Joan Miró de l’Eixample. La intenció era generar un espai d’encontre i cocreació i presentar el llibre d’artista Explorant l’inconegut cocreat a partir les reflexions al voltant del projecte Incògnita i símbol.
L’assignatura Artista curador que imparteix Artur Muñoz a Eina parteix de la idea d’exposició com a unitat discursiva i posa especial èmfasi a pensar i repensar la figura del curador. Per aquest motiu, l’Artur va proposar al seu alumnat elaborar un projecte expositiu al voltant de la iconografia de la creu.
La participació dels alumnes de l’IOC de Marta Davesa estava relacionada amb la matèria de tècniques artístiques. Concretament, la Marta va proposar a l’alumnat a distància que experimentés amb objectes i elements quotidians diverses tècniques d’impressió. El contingut d’aquestes exploracions connectava amb la simbologia de la creu. Alguns dels resultats es poden veure en el padlet.
Per presentar i posar en comú els processos de treball es va organitzar una trobada el 18 de juny al Museu. Durant la sessió, l’alumna Araceli Feixedes va explicar el procés de treball del grup amb un powerpoint i es van mostrar en directe alguns exemplars de les fanzins elaborades per l’alumnat de Belles Arts, el llibre d’artista del GAC, imatges de les obres dels estudiants de l’IOC i dels diversos processos d’investigació i creació. La trobada va permetre que representants d’alumnes i docents dels diversos centres es poguessin conèixer i compartir impressions sobre el projecte. També, vam poder comprovar com una mateixa temàtica pot ser abordada des de punts de vista i metodologies diferents.