Roman Ondak. Infinitum

12.05.202323.11.2023

Dates

12.05.202323.11.2023


Botiga

Catàleg “Kerry James Marshall” Postal Black Love

Més informació

Comissariat:

Núria Homs

 


Inauguració:

Dijous, 11 de maig del 2023, a les 19.00 h.


Premsa:

Material pels mitjans de comunicació.


Fes-te amic
  • Facebook Fundació Antoni Tàpies
  • Twitter Fundació Antoni Tàpies
  • Instagram Fundació Antoni Tàpies
  • YouTube Fundació Antoni Tàpies
  • Telegram Fundació Antoni Tàpies
  • Pinterest Fundació Antoni Tàpies
  • Threads Fundació Antoni Tàpies

La pràctica de Roman Ondak reuneix diversos mètodes: des de situacions formulades amb simplicitat en les quals vincula les relacions entre membres de la seva família, diversos grups de persones o espectadors que entren a les seves exposicions, fins a objectes trobats i modificats o instal·lacions espacials construïdes. Sovint, l’espai i el temps són tematitzats sistemàticament a les seves obres, on els trobem entrellaçats amb la seva història personal, tot recuperant fragments dels seus records d’anys anteriors, quan l’artista va viure la seva infantesa i la seva adolescència a la relativament aïllada Txecoslovàquia durant l’autocràtic règim comunista.

Ondak va aprendre a comprendre la temptativa de la societat d’ordenar l’existència mitjançant divisions i classificacions d’inclusió i exclusió. El fracàs d’aquesta estructura és el que l’artista aborda a la seva obra tot desplegant el potencial d’altres ordres, d’altres patrons de comportament i, en darrera instància, de les possibilitats socials i polítiques alternatives. La impressió que sovint provoca la seva obra, en el sentit que la realitat ha estat lleument reajustada, és en part una rèplica tàctica de les alteracions propagandístiques de la imatge i la paraula que constituïen un fet quotidià per a l’artista mentre creixia.

L’exposició Roman Ondak. Infinitum es mou entre la ficció i la realitat. Una realitat fundada sobre les experiències personals del passat de l’artista mentre creixia en una societat on aquesta realitat era viscuda parcialment com una ficció. Les escultures, les instal·lacions espacials i les fotografies d’aquesta exposició rendeixen tribut a allò que és quotidià. Els objectes trobats o construïts o les situacions que s’hi representen s’alternen entre el que eren mentre encara formaven part de la realitat, i l’actualitat, quan es transformen en les formes subtilment convertides en ficcions que es presenten a l’espectador.

Roman Ondak (Žilina, Eslovàquia, 1966; viu i treballa a Bratislava)

 

 

[Imatge superior: Roman Ondak, Our Son Watching His Parents (El nostre fill observant els seus pares), 1998 © Roman Ondak.] 

Patrocinadors institucionals

Col·laboradors