Divendres 20 de setembre de 2024 el Museu Tàpies tancarà a les 17 h. Gràcies per la vostra comprensió.

 

Sessions de cinema a la Filmoteca de Catalunya, en el marc de l’exposició John Akomfrah. Vertigo Sea


Amb motiu de l’exposició John Akomfrah. Vertigo Sea, la Fundació presenta, amb la col·laboració de la Filmoteca de Catalunya, dues pel·lícules d’aquest artista i cineasta d’origen ghanès.

 

© Smoking Dogs Films; Courtesy Smoking Dogs Films and Lisson Gallery

Dijous 8 d’abril del 2021, a les 19.00 h, a la sala Laya de la Filmoteca de Catalunya: Handsworth Songs (1986), amb presentació a càrrec de Neus Miró.

 

Handsworth Songs (1986) va ser el primer film d’Akomfrah com a director. Produït per Black Audio Film Collective (1982-1998), col·lectiu del qual en fou membre i cofundador, la pel·lícula fou una resposta a l’agitació social que tingué lloc a Birmingham i Londres l’octubre del 1985, arran de la mort d’una dona negra i d’un policia blanc. Akomfrah combina fotografies d’arxiu, entrevistes i fragments de notícies per mostrar el racisme persistent a la Gran Bretanya i la violenta repressió policial envers les comunitats negres.

 

 

© Smoking Dogs Films; Courtesy Smoking Dogs Films and Lisson Gallery

Dijous 15 d’abril del 2021, a les 19.00 h, a la sala Laya de la Filmoteca de Catalunya: Martin Luther King and The March on Washington (2013), amb presentació a càrrec de Tania Adam.

Dimarts 20 d’abril del 2021, a les 16.00 h, a la sala Laya de la Filmoteca de Catalunya: Martin Luther King and The March on Washington (2013)

 

Martin Luther King and The March on Washington (2013) és una pel·lícula entorn de la Marxa sobre Washington, la històrica manifestació durant la qual Martin Luther King va pronunciar el conegut discurs “Tinc un somni”. El film combina entrevistes a participants i assistents de la Marxa -membres dels grups organitzadors, activistes, senadors-, amb imatges extretes i recuperades dels arxius.

 

 

Neus Miró
És crítica d’art i comissària independent. És Llicenciada en Història de l’Art (Universitat de Barcelona), Màster en Curating Contemporary Art (Royal College of Art, Londres), i ha cursat estudis de doctorat (Central Saint Martins, Londres). Entre el 2014 i el 2019 va treballar com a comissària a la Wolverhampton Art Gallery (Regne Unit).
El seu àmbit d’investigació s’ha centrat al voltant de les pràctiques artístiques en film i vídeo, i en les històries de l’exposició. Entre els darrers projectes curatorials cal destacar l’exposició John Akomfrah: La Tierra es plana (CAAC, 2020-2021), la seva participació en l’equip curatorial d’Apología/Antología. Recorridos por el vídeo en el contexto español (Hamaca, 2016), Insomnia (Fundació Joan Miró, 2013), Sharon Lockhart: Double Tide (Espai d’Art Contemporani de Castelló, 2012), Ficciones Urbanas (Koldo Mitxelena, 2011), Objetos desclasificados (CaixaForum Barcelona, 2010) i Los tiempos de un lugar (CDAN, 2009).

Té escrits publicats en catàlegs i revistes (Afterall, Exit Express, L’Avenç, Transversal). Va ser editora de la secció d’art de la revista Benzina entre 2006 i 2011.

 

Tania Adam

Periodista i productora cultural, fundadora de Radio Africa Magazine. Ha comissariat el projecte Microhistòries de la diàspora. Experiències ‘encarnades’ de la dispersió femenina (La Virreina, 2018-2019); el programa d’activitats de Making Africa. Un continent de disseny contemporani (CCCB, 2016); el programa “Africalisme al CCCB” (CCCB, 2016), i les exposicions de l’Espai Avinyó (2011– 2012). Té en curs l’exposició Blue Black Futures (MACBA, 2022). És presentadora de Radio Àfrica (Betevé Radio, 2018-); del programa d’entrevistes Terrícoles (Betevé 2017-2019) i del programa “African Bubblegum Music” a Ràdio Primavera Sound (2019). Ha escrit els guions de l’activitat “Històries de l’art des de Barcelona” (MACBA, 2020) i del documental Expressions de l’Africa negra a Barcelona (2009). Ha publicat articles a El Salto, El Crític, La Directa, Africa is a Country, Ctxt, La Maleta de Portbou, etc. Ha coordinat, moderat i participat en múltiples taules de debat i conferències al MACBA, CCCB, El Born Centre Cultural, Matadero Madrid, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Bienal de Fotografía de Bamako, Biennal del Pensament de Barcelona, Centro Internacional de Cultura Contemporánea Tabakalera, etc.