Divendres 20 de setembre de 2024 el Museu Tàpies tancarà a les 17 h. Gràcies per la vostra comprensió.

 

Tàpies. Malenconia

16.03.202225.09.2022

Dates

16.03.202225.09.2022


Botiga

Catàleg “Kerry James Marshall” Postal Black Love

Més informació

Comissariat

Núria Homs


Inauguració

Dimarts, 15 de març del 2022, de 19.00 a 21.00 h.

 

Entrada gratuïta.

 

 


Fes-te amic
  • Facebook Fundació Antoni Tàpies
  • Twitter Fundació Antoni Tàpies
  • Instagram Fundació Antoni Tàpies
  • YouTube Fundació Antoni Tàpies
  • Telegram Fundació Antoni Tàpies
  • Pinterest Fundació Antoni Tàpies
  • Threads Fundació Antoni Tàpies

Aquesta exposició se centra en l’obra de Tàpies produïda a la primera meitat de la dècada de 1990. Durant aquests anys, Tàpies sembla dominat per una certa malenconia. Tot i l’èxit aconseguit, malgrat ser un moment farcit d’exposicions i de premis, i amb la creació i l’obertura de la Fundació que duu el seu nom, Tàpies vivia un període en què feia referències constants a la mort i, més específicament, al dolor, al dolor físic que la vida porta implícita. Sembla que Tàpies començava a ser conscient del pas inexorable del temps i de la seva edat avançada. 

Paral·lelament, la caiguda del mur de Berlín el 1989 i la posterior descomposició del món soviètic van significar el fracàs del projecte polític amb el què havia simpatitzat. Per ell, com per alguns intel·lectuals i artistes d’esquerres de la seva generació, l’esfondrament del socialisme d’estat semblava haver exhaurit la trajectòria històrica del mateix socialisme, i el capitalisme es presentava com un horitzó insuperable en què la utopia ja no era possible i el passat quedava reduït a la seva dimensió totalitària.

A més, durant aquests anys, conflictes com ara la guerra de Bòsnia, que Tàpies va sentir molt propera quan va visitar Venècia per preparar la seva intervenció a la Biennal del 1993, o el genocidi de Ruanda, que ell llegia als diaris i veia a la televisió, van deixar la seva empremta en algunes obres d’aquest període, en què sovintegen imatges d’embolcalls mortuoris, d’ossos i de cranis, i d’al·lusions a la mort i al dolor. L’exposició inclou obres molt representatives com ara Embolcall (1994), Rèquiem (1995) i Dukkha (1995) al costat d’obres que encara no s’han exposat mai com ara Quatre elements (1992) i Abans-després (1994). 

Dukkha és un terme budista de traducció difícil perquè té un significat molt ampli en la llengua original, el pali, que inclou diversos matisos: desil·lusió, insatisfacció, patiment, dolor, intranquil·litat, imperfecció, malestar, frustració, irritació, pressió, agonia, buit, tensió, angoixa existencial… Totes aquestes nocions descriuen molt bé l’estat d’ànim de Tàpies en aquest moment vital. Tanmateix, tal com explica Tàpies al documental realitzat per Gregory Rood per a la BBC el 1990, i que també acompanya l’exposició, no és una al·lusió al dolor i al patiment per victimitzar-se, o per abandonar-s’hi, sinó un ser-ne conscient per trobar maneres de conviure-hi, de superar-lo i, potser, malgrat tot, d’atènyer la felicitat.

 

[Imatge 1: Antoni Tàpies. Dukkha, 1995. Col·lecció privada, Barcelona. © Comissió Tàpies / Vegap, 2022. Fotografia: © Foto Gasull, 2022.] [Imatge 2: Antoni Tàpies. Raigo (1992) i Matèria rosada (1991) . Col·lecció privada i Fundació Antoni Tàpies, Barcelona. © Comissió Tàpies / Vegap, 2022. Fotografia: © Roberto Ruiz, 2022.]

 

 

Patrocinadors institucionals

Col·laboradors