Presentació de la publicació A camp obert. Pràctiques culturals contemporànies
Coedició de Institut Ramon Llull i Arcàdia
Parlar de la cultura és un acte necessàriament coral: les pràctiques i disciplines de la cultura dels nostres temps es creuen, es nodreixen entre elles i obren nous camins tothora que malden per trobar sentit al subjecte humà contemporani. La cultura catalana no n’és cap excepció, i en els últims anys ha quedat cada cop més palès que genera i participa en converses globals alhora que en beu.
Durant aquesta sessió, presentarem “A camp obert. Pràctiques culturals contemporànies”, un volum a cura de Josep Ramoneda i Raül Garrigasait i coeditat per Arcàdia i l’Institut Ramon Llull, que compta amb la participació de Chiara Bottici, Simona Škrabec, Boris Groys, Perejaume, Katie Mitchell, Roger Bernat, Joan Magrané, Antonia Folguera, Carles Novellas, Enric Palau, Albert Serra, Olivier Pere, Eva Franch, Carolina Ciuti, Michele Gazzola, Gemma De les Coves i Arcadi Navarro.
De les noves mitologies a la reflexió sobre la intel·ligència artificial; del teatre a l’arquitectura, el cinema i la creació artística i literària; de la sociolingüística a la ciència i la tecnologia, “A camp obert. Pràctiques culturals contemporànies” presenta una sèrie d’assajos que ens apropen, des de perspectives tant properes com internacionals, a la realitat heterogènia, contradictòria i canviant de la cultura del segle XXI.
Introducció:
Imma Prieto, directora del Museu Tàpies, i Pere Almeda i Samaranch, Director de l’Institut Ramon Llull.
Moderació:
Josep Ramoneda, Cocomissari del projecte “A camp obert. Pràctiques culturals contemporànies”
Periodista, filòsof i escriptor. Ha estat director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona durant més de vint anys i actualment dirigeix l’Escola Europea d’Humanitats i la revista La Maleta de Portbou. És autor de nombrosos llibres que actualitzen el llegat de la Il·lustració.
Amb la participació de:
Simona Škrabec (Ljubljana, 1968) es escriptora i traductora. Estudiosa de les literatures europees, s’ha dedicat sobretot a les que s’expressen en eslovè, serbi, croat, alemany i català. El seus darrers llibres son Torno del bosc amb les mans tenyides (2019) i El desig d’ordre (2023).
Joan Magrané (Reus, 1988) és compositor. Ha escrit música per a tot tipus de conjunts instrumentals i vocals. El 2019 va estrenar al Festival de Peralada l’òpera Dialegs de Tirant e Carmesina i el 2021, al Theatre du Chatelet de Paris, el monodrama Interieur.
Perejaume (Sant Pol de Mar, 1957) és artista i poeta. La seva obra gira al voltant de la relació entre el llenguatge, els llocs, la reelaboració del passat i la multiplicació contemporània de les imatges. Ha publicat Pagesiques (2011), Mareperlers i ovaladors (2014) i Obreda (2018), entre altres llibres.
Activitat co-organitzada per l’Institut Ramon Llull i Arcàdia en el programa +Biennal de la Biennal de Pensament 2024
Dates
09.10.2024 | 18:00-19:30
Categoria
Programa públic
Lloc de trobada
Museu Tàpies