El Museu Tàpies romandrà tancat el 26 d’agost per tasques de manteniment. Disculpeu les molèsties.

FETS DESFETS (DEIXALLES)


Primer seminari del projecte Objections. De les trajectòries dels objectes.

Amb la participació de: Fernando Domínguez Rubio, Nathalie Ortar, Irene Sabaté Muriel i l’equip d’Objections: Blanca Callén, Soledad Gutierrez i Laurence Rassel.

 

“… Les mercaderies, com les persones, tenen una vida social”

Appadurai, 1991:17

 

Tant la vida quotidiana com en particular el món de l’art es desenvolupen establint límits entre el que es considera el seu endins i el seu defora. Els objectes que poblen les nostres llars i aquells que s’exhibeixen als museus són sotmesos a judicis de valor que distingeixen entre el seu interior i el seu exterior. Què és el que queda dins i el que es deixa fora de tots dos espais? Com es transiten i travessen, si és que és possible, aquestes fronteres? El què està fora del quotidià i de l’art? De què estan fets tots dos tipus de “deixalles”? Com es fan els “fets”?

 

Mentre alguns objectes quotidians acaben per ser expulsats dels nostres espais i usos habituals sota criteris de desgast, inutilitat, desafecció, obsolescència o qualsevol altra raó personal o fins i tot d’època, uns altres es guarden i mantenen, de vegades ignorats i de vegades sotmesos a manyagues, cures i atencions. Els que són rebutjats com a mercaderies, béns de consum o objectes d’ús transitaran cap a nous espais i règims de valor que els transformaran en les seves formes, usos, contextos o significats fins a convertir-los, la majoria de les vegades, en “deixalles”. Però en ocasions també ocorre que són revaloritzats i recuperats per l’art com a obra o matèria primera creativa. Una vegada dins d’aquest circuit, aquests objectes esdevinguts en obres d’art necessiten ser mantinguts com a tals.

 

Des del projecte Objections (Objeccions), desenvolupat en la Fundació Antoni Tàpies en col·laboració amb el Museum voor Schone Kunsten, Gent (Bèlgica) i el 49 Nord 6 Est – FRAC Lorraine, Metz (França) en el marc del projecte europeu Manufactories of Caring Space-Time(Manufactures de la cura de l’espai-temps), ens interroguem com els “fets” acaben en “deixalles” i com aquests últims tornen al “fet”. Quins són les condicions i motius que empenyen als nostres objectes i pràctiques quotidians al defora dels seus usos, a l’oblit i el residu?; quins són les condicions i els motius que els traslladen, recuperen, re-activen i atreuen de nou cap a altres espais, aquesta vegada de caràcter artístic?; també ens preguntem per totes aquelles pràctiques i agents invisibles, invisibilizats, que els creen, mantenen i conserven com a “fets”, distingint-los de les “deixalles”.

 

Aquest primer seminari es proposa com un espai públic i col·lectiu des del qual intentar respondre a alguna d’aquestes qüestions. Per a això, comptarem amb la presència de tres especialistes en antropologia econòmica i del valor, sociologia de l’art i estudis del manteniment i la reparació, i el cicle de vida dels objectes. Les seves intervencions es posaran en diàleg amb la primera part de la recerca conduïda per l’equip d’Objections, dedicada a recol·lectar objectes rebutjats juntament amb les narracions de la seva deixalla elaborades pels seus propietaris. Aquests objectes es troben, de moment, en un estat de transició, entre usos i valors, entre categories.

 

Programa:

 

10.30 h Bienvenida i presentació d’Objections, Blanca Callén, Soledad Gutierrez i Laurence Rassel.

11.00 h Lògiques de circulació i règims de valor: una aproximació antropològica, Irene Sabaté.

11.40 h Objects as memory maker (Objectes com a fabricants de memòria), Nathalie Ortar.

12.20 h Pausa-cafè.

12.40 h Entre coses i objectes, Fernando Domínguez Rubio.

13.20 h Mesa de debat comú.

 

Participants:

 

Irene Sabaté Muriel: Doctora en Antropologia per la UB, investigadora i professora d’antropologia a la mateixa universitat. Autora d’Habitar tras el Muro. La cuestión de la vivienda en el este de Berlín.

Fernando Domínguez Rubio: Doctor en Sociologia per la UCM, investigador i professor en Sant Diego-UCLA. És autor de The politics of knowledge (Domínguez Rubio, F., Baert, P (Eds.) i MoMA and the Relentlessness of Things (en curs).

Nathalie Ortar: Doctora en etnologia, investigadora al Laboratori d’Economia dels Transports en ENTPE. Coorganitza juntament amb Elisabeth Anstett el seminari La Segona Vida dels Objectes a l’EHESS Paris. Ambdues han editat La deuxième vie des objets. Recyclage et récupération dans les sociétés contemporaines (2015).

 

Des de l’equip d’Objections:

 

Blanca Callén: Doctora en Psicologia Social, coordinadora del Màster en Recerca i Experimentació en Disseny de BAU, investigadora del grupo de recerca GREDITS-BAU i professora a les universitats UVIC, BAU, UOC i la Facultat Pere Tarrés-Ramón Llull.

Soledad Gutierrez: Comissària independent.

Laurence Rassel: Comissària, professora i gestora; va ser directora de la Fundació Antoni Tàpies des de 2008 fins a juny del 2015.