Loading Events

Museus (Im)possibles. Imaginaris en context

Dates

29.04.2025 | 09:30-12:30


Lloc

Sala biblioteca i Auditori del Museu Tàpies (Carrer Aragó, 255, Barcelona)


Durada

3 h


Preu

Gratuït


Reserves

Cal fer la inscripció prèvia enviant un correu electrònic a espaiavinyo@bcn.cat i explicant-hi el vostre interès i la vostra relació amb el tema tractat.


Fes-te amic

En el marc del cicle Museus (Im)possibles, organitzat per l’Espai Avinyó amb la col·laboració de diversos equipaments culturals de la ciutat, es proposa amplificar i posar en comú reflexions i debats que planteja l’exposició Antoni Tàpies. La imaginació del món: què implica per a un artista com Tàpies imaginar el món? Com es dialoga amb la crítica sobre la noció d’art brut i primitivismes en la història de l’art? Des de quin context i temps s’estan plantejant, les referències a la cultura popular? Quines altres veus, sabers o lectures podem incorporar a l’anàlisi del posicionament esteticopolític de Tàpies que ens proposa l’exposició?

Museus (Im)possibles pretén generar diferents espais col·lectius d’aprenentatge entre artistes, professionals i personal tècnic vinculat a la creació artística i a la gestió cultural de la ciutat. L’objectiu és repensar i ampliar la mirada en relació amb els imaginaris occidentals sobre la diversitat cultural presents en les propostes expositives i educatives que ofereixen els museus de la ciutat. En aquesta sessió es comptarà amb la participació de Mabel Llevat i Fátima Masoud, i de l’equip del Museu Tàpies directament vinculat amb el contingut d’aquesta exposició.

 

Mabel Llevat. Amb una trajectòria de més de dues dècades en l’àmbit de la memòria patrimonial tradicional, Llevat participa en l’anàlisi de les estructures nostàlgiques o performances de colonialitat que amaguen un passat d’opressió, com ara les celebracions commemoratives tradicionals, les festes populars i les pràctiques de monumentalitat ciutadana. Ha treballat per a institucions com la Casa de las Américas (l’Havana) i la Fototeca de Cuba, així com en esdeveniments i festivals d’arreu del món, com la Biennal de l’Havana, el Festival de Marimba Paiz de Guatemala, Mois de la photo de París, Fotología (Bogotà) i el Centro Nacional de la Fotografía (CENAF) de Veneçuela, entre d’altres. Més recentment, ha concebut una sèrie de rutes entorn del tema de Barcelona i l’esclavitud transatlàntica. Ha obtingut una residència per a iniciatives culturals al Centre d’Art Contemporani Fabra i Coats, així com una subvenció de l’ICUB per a projectes puntuals l’any 2023.

Fátima Masoud és investigadora, artista i activista en «salut mental», a més de ser una de les fundadores d’Orgullo Loco Madrid. Ha participat en l’organització del Día del Orgullo Loco a Madrid cada any des de 2018. És membre del col·lectiu d’activisme en salut mental La Bajona Colectiva i impulsora del projecte Locas por los libros. Ha escrit diversos articles i ha impartit xerrades sobre la psiquiatrització i Orgullo Loco. És autora d’Art brut, bruta tú 100mg (Ediciones La Escocesa, 2024), un llibre sobre la tutela i l’espoli de les persones psiquiatritzades en el món de l’art que es va presentar al CA2M i al X Encuentro Cultura y Ciudadanía, organitzat pel Ministeri de Cultura. Investiga, escriu, pinta i continua sobrevivint al sistema psiquiàtric.


Organitzadors