Antoni Tàpies. La pràctica de l’art

20.07.202412.01.2025

Dates

20.07.202412.01.2025


Preu

Entrada general: 12.00 €

Estudiants acreditats i persones majors de 65 anys: 8 €

Més informació

Botiga

Catàleg “Kerry James Marshall” Postal Black Love

Més informació

Inauguració:

Divendres, 19 de juliol del 2024, a les 19.00 h.

.

Amb una sessió especial del cicle Les cadires de Tàpies a càrrec de Blanca Llum Vidal i Los Sara Fontán

.

Enllaç al programa inaugural.


Comissari:

Manuel Borja-Villel

 


Organitzen:

Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía i Museu Tàpies

 


Roda de premsa:

Dijous 18 de juliol de 2024, a les 11 h.


Material per a la premsa

Us podeu descarregar el material per a la premsa al següent enllaç.


Fes-te amic
  • Facebook Fundació Antoni Tàpies
  • Twitter Fundació Antoni Tàpies
  • Instagram Fundació Antoni Tàpies
  • YouTube Fundació Antoni Tàpies
  • Telegram Fundació Antoni Tàpies
  • Pinterest Fundació Antoni Tàpies
  • Threads Fundació Antoni Tàpies

Dins del marc del centenari del naixement d’Antoni Tàpies (1923-2012), l’exposició La pràctica de l’art desplega una síntesi de les investigacions plàstiques dutes a terme per l’artista al llarg de vuit dècades d’intensa producció. Des de les primeres obres dels anys quaranta fins a les que va acabar pocs mesos abans de la seva mort, Tàpies va experimentar ininterrompudament amb tota mena de suports, tècniques i materials, alliberant-se dels prejudicis heretats per la tradició acadèmica. Els seus dibuixos, collages, pintures, objectes i escultures, fets de paper, cartó, fusta, pols de marbre, bronze o vernís, entre molts altres elements, plantegen noves formes estètiques per pensar el món contemporani des d’una perspectiva basada en la matèria i en l’existència. Gràcies a nombrosos préstecs d’institucions públiques i col·leccions privades tant nacionals com internacionals, aquesta retrospectiva constitueix una de les revisions més extenses de la seva obra que s’han dut a terme fins avui.

Després de passar pel Palais des Beaux-Arts de Brussel·les i el Museo Reina Sofía de Madrid, la presentació final de La pràctica de l’art pren com a punt de partida la memòria continguda en l’espai de la Fundació Antoni Tàpies -ara Museu Tàpies-. Reflexionant sobre alguns dels projectes que han marcat la història de la institució, la mostra proposa un recorregut no lineal per la trajectòria de l’artista, articulat entorn d’un seguit d’ambients que estableixen relacions més enllà de la cronologia. Quan Tàpies afirma, per exemple, «vaig començar pintant ulls i acabaré pintant ulls!», sembla que al·ludeixi al temps cíclic o espiral que crea el conjunt de la seva obra, en què motius, materials i formats es repeteixen al llarg dels anys, sempre amb diferències rellevants. Més que cada obra per separat, són els vincles múltiples de les obres entre elles latents a l’estudi en el moment de la creació i recuperats ara que s’exposen plegades el que ofereix claus per comprendre la complexitat i l’actualitat de la pràctica de l’art de Tàpies.

[Imatges: Antoni Tàpies, Gran Relleu Negre, 1973. Meadows Museum, SMU, Dallas. © Comissió Tàpies / VEGAP, 2024. | Imatges de sala de l’exposició “Antoni Tàpies. La pràctica de l’art” del Museu Tàpies, 2024. © Museu Tàpies / VEGAP, 2024. De la fotografia: Pep Herrero, 2024.]

Patrocinadors institucionals

Organitzadors

Amb el suport de

Col·laboradors

En el marc de

Mitjans col·laboradors