Divendres 20 de setembre de 2024 el Museu Tàpies tancarà a les 17 h. Gràcies per la vostra comprensió.

 

Victor Burgin

06.04.200117.06.2001

Dates

06.04.200117.06.2001


Botiga

Catàleg “Kerry James Marshall” Postal Black Love

Més informació

Comissària

Nuria Enguita Mayo.


Artista

Victor Burgin.


Fes-te amic
  • Facebook Fundació Antoni Tàpies
  • Twitter Fundació Antoni Tàpies
  • Instagram Fundació Antoni Tàpies
  • YouTube Fundació Antoni Tàpies
  • Telegram Fundació Antoni Tàpies
  • Pinterest Fundació Antoni Tàpies
  • Threads Fundació Antoni Tàpies

Des de finals dels anys seixanta, Victor Burgin ha fet notables aportacions com a teòric cultural i com a artista de la fotografia i el vídeo digital. Durant un període de més de trenta anys, la seva obra visual i els seus textos han abordat les relacions espaciotemporals.

L’artista ha representat coherentment abstraccions com “dins/fora”, “aquí/allí”, “ara/després” des de la perspectiva de la vida quotidiana: per exemple, l’afirmació del jo i la confusió de l’altre en gestos socials i polítics com el sexisme, el racisme i altres formes de discriminació i exclusió. També li interessa l’amor patològic que es presenta com a “antítesi” de l’odi psicòtic. A Burgin li preocupa especialment l’espai i el temps situat “entre” aquestes dualitats, que obsessiona i subverteix qualsevol pensament de tipus binari. És precisament això el que l’ha portat a comprometre’s amb la psicoanàlisi. Per exemple, s’inspira en el model del somieg per construir l’espai-temps d’un lloc que “no és… una qüestió de perspectiva o geometria, sinó [de] projecció de les condicions psíquiques en el món extern”. En explorar aquest àmbit en textos i imatges, Burgin s’ha resistit a l’abstracció acadèmica i a l’art per l’art. En comptes d’essencialitzar, aporta un gest deconstructiu al joc de poder en què es formen aquestes articulacions.

En les seves últimes obres de projecció de vídeo -“panorames inconscients” com les ha qualificat el teòric de l’arquitectura Anthony Vidler-, Burgin narra un present que és “un producte del subjecte pensant i sensible oposat a l’entitat universal i estable predominant des de la Il·lustració”. És el present d’un espai concebut com a extensió del cos; en paraules de Burgin, “gest més que mirada”. L’obra de projecció de vídeo Elective Affinities (2000-2001), que Burgin va realitzar expressament per a l’exposició a la Fundació Antoni Tàpies, es basa en l’experiència de l’artista en l’espai del Pavelló Mies van der Rohe de Barcelona. Allí, segons Burgin, va trobar un lloc -que com mostrava aquesta exposició és el temps i el lloc de tota la seva obra- “on s’entrellacen el meu món intern i la realitat històrica i social de la ciutat”.