Loading Events

Seguint el sol. Agnes Essonti Luque

Dates

12.04.2025 | 13:00-14:30


Categoria

Programa públic


Lloc de trobada

Museu Tàpies


Hora

13 h


Durada

1.5 h


Preu

5 €. Preu del programa complet: 30 €


Fes-te amic

 

Ungüent

Aigua, ginebra, oli de palma, mel, llet de coco, catfish, crispetes… Una ofrena per curar cada ferida. Accions que guareixen. Que treuen capes de pell morta. De membres atrofiats. De fantasmes enverinats.

En la segona sessió del cicle Seguint el sol, a cura de Gabriel Virgilio Luciani, Agnes Essonti Luque entrarà en un diàleg ritualístic basat en l’Ibori; un ritual ioruba que té la intenció de satisfer el teu Ori (una consciència del més enllà) mitjançant ofrenes, sobretot gastronòmiques. Davant del Mitjó de Tàpies, l’artista camerunesa-espanyola col·laborarà amb una sèrie d’untables utilitzant el seu propi cos com a mitjà. En aquestes accions, l’artista cerca compartir amb el públic maneres de neutralitzar frustracions del passat, i ofereix una possible sortida mitjançant una sèrie de gestos senzills que esdevenen sagrats gràcies a la repetició. Ens convida a reconèixer que els rituals són per a tothom, i a conscienciar-nos del fet que poden ajudar a connectar amb savieses ancestrals, pous de poders ocults, reserves de vitalitat i arsenals de protecció.

 

Agnes Essonti Luque és una artista i comissària camerunesa-espanyola la pràctica de la qual s’inspira en pensadores feministes negres i postcolonials, així com en temes de connexió ancestral, els seus propis records d’infantesa i la nostàlgia. La seva obra abasta nombrosos mitjans, incloent-hi la fotografia, els tèxtils, les instal·lacions i les performances. En els últims anys ha explorat la construcció d’identitats afrodiaspòriques i aquesta cerca incansable de la llar, enfocant-se en processos d’hibridació i pidginització. Entén la seva pròpia feina com una possibilitat d’oferir noves lectures d’esdeveniments històrics i reimaginar futurs millors.

 

La seva obra s’ha mostrat en diverses exposicions nacionals i internacionals, entre les quals, Manifesta 15 (2024), Foodscapes, el Pavelló Espanyol de la XVIII Biennal d’Arquitectura de Venècia (2023) i 1384 Days Wide a Rencontres de Bamako (2015). Les seves performances han estat presentades al Museo Nacional Thyssen-Bornemisza i al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS). La seva obra A Journey forma part de la col·lecció del MNCARS.

 

 

Crèdit fotogràfic: Viatge, sol, eternitat. © Quique Curbelo, 2025

 


Col·laboradors