Divendres 20 de setembre de 2024 el Museu Tàpies tancarà a les 17 h. Gràcies per la vostra comprensió.

 

Loading Events

Simposi internacional: Representació i enigma. Des del llindar de les imatges

Reserves

Dates

13 novembre-15 novembre


Categoria

Programa públic


Lloc de trobada

Museu Tàpies


Relacionats


Horari

17 h


Preu

3 € una sessió i 6 € la totalitat del programa.


Fes-te amic

El Museu Tàpies vol culminar la commemoració de l’Any Tàpies amb la celebració d’un simposi internacional que propiciï noves lectures i noves maneres d’acostar la nostra mirada al llegat tapià des del present, atès que ens trobem en un moment de reescriptura de certes genealogies historiogràfiques. Com ja s’ha exposat en reiterades ocasions, el centenari del naixement d’Antoni Tàpies no implica només un homenatge al passat, sinó també una celebració de tot el que està per venir. En aquest sentit, és profundament necessari que siguem capaços de repensar un llegat que encara ens interpel·la i que consta de moltes capes de lectura encara per desvelar i descobrir. 

El Simposi Internacional Representació i enigma: des del llindar de les imatges, coordinat per Manuel Borja-Villel i Imma Prieto, girarà a l’entorn de tres grans àmbits conceptuals: 

  • Representació i no-representació, que posarà el focus en la representació o no de la realitat i en el binomi figuració/abstracció, tot generant noves situacions nominals més permeables. 
  • Temps i no-temps, que se centrarà en la continuïtat i la discontinuïtat de tècniques, de llenguatges simbòlics, tot trencant amb la linealitat i amb el sentit cronològic del procés creatiu. 
  • Enigma i concreció, que posarà en relació la creació amb la màgia, tot incorporant el concepte de demiürg, i que reivindicarà les múltiples capes de lectura d’una obra d’art i el paper actiu de l’espectador a l’hora d’activar relats.  

Per mitjà d’aquests tres àmbits, i amb les obres d’Antoni Tàpies que integren la retrospectiva com a rerefons conceptual, es fomentarà un acostament lliure i personal per part dels participants del simposi que permetrà mirar de nou un codi visual i de pensament per repensar-lo i repensar-nos des del temps actual. Com es podrà constatar en el programa del simposi, es convidarà investigadors, acadèmics i comissaris nacionals i internacionals que aparentment no presenten una connexió evident amb l’artista, justament per facilitar aquesta disrupció. 

Les tres sessions del simposi internacional partiran d’una ponència inicial i, tot seguit, es presentaran dues rèpliques que propiciaran la crítica i el diàleg entre els convidats. Integraran el programa Hans D. Christ, Isabel de Naverán, Leda Martins, Marie José Mondzain, Carmen Pardo, José A. Sánchez, Rita Segato, María Sierra i Amador Vega.

En breu es publicarà la totalitat del programa.