Divendres 20 de setembre de 2024 el Museu Tàpies tancarà a les 17 h. Gràcies per la vostra comprensió.

 

Marcel Broodthaers. Cinéma

18.04.199729.06.1997

Dates

18.04.199729.06.1997


Botiga

Catàleg “Kerry James Marshall” Postal Black Love

Més informació

Comissaris

Manuel J. Borja-Villel i Michael Compton.


Col·laboradora

Maria Gilissen.


Artista

Marcel Broodthaers.


Itinerància

18/4/1997 – 29/6/1997, Fundació Antoni Tàpies, Barcelona.

Kunsthalle Düsseldorf, Düsseldorf.

28/11/1997 – 22/2/1998, Centro Galego de Arte Contemporánea, Santiago de Compostela.

19/3/1998 – 10-/5/1998, Nationalgalerie in Hamburger Bahnof Museum für Gegenwart, Berlín.


Fes-te amic
  • Facebook Fundació Antoni Tàpies
  • Twitter Fundació Antoni Tàpies
  • Instagram Fundació Antoni Tàpies
  • YouTube Fundació Antoni Tàpies
  • Telegram Fundació Antoni Tàpies
  • Pinterest Fundació Antoni Tàpies
  • Threads Fundació Antoni Tàpies

Marcel Broodthaers (Brussel·les, 1924 – Colònia, 1976) és un dels artistes més fecunds de la segona meitat del segle XX, per la seva capacitat de reelaboració del llenguatge artístic.

La seva obra és una simbiosi de totes les disciplines artístiques: “No sóc cap director de cinema. Per a mi, el cinema és la prolongació del llenguatge. Començo amb la poesia, després l’art visual, finalment el cinema, que reuneix diversos elements de l’art. És a dir: l’escriptura (poesia), l’objecte (art visual) i la imatge (pel·lícula). El problema, evidentment, és l’harmonia entre aquests elements.” Per a Broodthaers catàlegs, llibres i exposicions són pel·lícules que, al seu torn, passen a formar part de nosaltres i publicacions realitzades amb posterioritat.

El cinema ha tingut un paper essencial en la producció artística de Broodthaers. És a la vegada un dels mitjans visuals privilegiats per l’artista i la clau per entendre la seva obra i els seus propòsits. El cinema de Broodthaers expressa l’impuls de reinventar contínuament i de crear, amb paraules seves, “alguna cosa insincera”. Broodthaers accepta sempre la responsabilitat de la representació, és a dir, la necessitat de traduir l’essencial del món al llenguatge fílmic, mitjançant un ús de la retòrica extremadament subtil i fins i tot hermètic.

L’exposició organitzada per la Fundació Antoni Tàpies presentava el treball de Marcel Broodthaers en les dues vessants concebudes per l’artista: el cinema pròpiament dit i el cinema com a exposició. Així, els espais de la Fundació van esdevenir, d’una banda, auditoris on es projectava una àmplia selecció de la filmografia broodthaeriana i, de l’altra, sales d’exposició que presentaven les instal·lacions i els objectes utilitzats per Broodthaers en el context dels seus films.

Amb l’exposició i el catàleg, la Fundació Antoni Tàpies va proporcionar nous instruments de coneixement de la trajectòria d’aquest artista, des de les seves primeres obres fins a les grans iniciatives que va dur a terme, com el Musée d’Art Moderne, Département des Aigles i els Décors.