L’activitat “Museus (Im)possibles”, prevista per avui al matí, ha quedat anul·lada per motiu de l’apagada d’ahir. Perdoneu les molèsties. Aviat informarem de la nova data.
Autor
Antoni Tàpies
Títol
A la memòria de Salvador Puig Antich
Data
1974
Tècnica
Procediment mixt sobre tela
Dimensions
200 x 301 x 5 cm
Número de registre
155
Comentari de l'obra
Amb l’accentuació de la protesta social a Espanya a finals dels seixanta i la descomposició del franquisme en la primera meitat dels setanta, el compromís polític de Tàpies es va intensificar. L’esdeveniment de la Caputxinada el 1966 va ser un símbol d’aquesta nova actitud. En realitat, (…) ja als anys cinquanta Tàpies havia fet una obra de clara vocació política, però el que aleshores semblava inclinar-se cap a una configuració més o menys derivativa tenia ara un caràcter totalment personal.
(…) En una tela de 1974 creada en memòria de l’anarquista català Salvador Puig Antich, que havia estat executat pel règim franquista, la protesta de Tàpies intenta trencar les barreres imposades pel llenguatge. El color, per exemple, no es pinta amb un pinzell directament sobre la tela, sinó que es representa d’una manera convencional mitjançant una taula de colors, que ha estat enganxada a la tela. Juntament amb la taula de colors, l’artista hi va adherir un jersei amb els braços semioberts, cosa que constitueix un motiu relativament comú dins l’obra de Tàpies, i que sovint representa l’artista mateix, encarnat en un objecte pobre i humil.
Extractes de Manuel J. Borja-Villel, "La col·lecció", Fundació Antoni Tàpies (Barcelona: Fundació Antoni Tàpies, 1990).