Sostenibilitat i compromís social
El Museu Tàpies s’adhereix al compromís de sostenibilitat de l’Ajuntament de Barcelona. Per aquest motiu l’equip del museu s’esforça cada dia per ampliar les mesures enfocades a minimitzar l’impacte mediambiental del nostre funcionament i vetllar pel respecte per la natura. Així doncs, treballem per ser a ser un museu cada cop més sostenible. I això significa no només respectar el medi ambient, sinó contribuir en la millora de la societat i col·laborar en el desenvolupament econòmic de l’entorn.
Antoni Tàpies va ser un artista compromès amb la societat, la política i el medi ambient, com va declarar molt sovint: “Avui les inquietuds culturals, i estètiques en particular, no són exclusiva dels artistes, i tampoc no poden veure’s aïllades de problemes tan importants com el dels Drets Humans, el de la salut pública, el de les opressions ètniques, el de la preservació de la naturalesa, etc.” va escriure per exemple a La Vanguardia l’11 de març del 1986.
Algunes mesures que apliquem per ser més sostenibles:
-Promoure l’ús del transport públic per lluitar contra el canvi climàtic.
-Contribuir a l’estalvi energètic a través d’equips de màxima eficiència energètica.
-Utilitzar formats sostenibles per a la nostra comunicació.
-Reduir la despesa d’aigua en les nostres instal·lacions.
-Gestionar correctament l’emmagatzematge i l’abocament dels nostres residus.
-Minimitzar l’ús del plàstic d’un sol ús.
-Ampliar el nostre compromís amb la societat.
Us preguem que ens ajudeu a assolir els nostres objectius de sostenibilitat fent vostres aquestes mesures.
El valor social generat pels museus de l’Articket Bcn
L’any 2021, el Museu Tàpies va participar al projecte de Càlcul del Valor Social Integrat (VSI) dels museus d’Articket, que porta a terme l’equip de la Càtedra MANGO de Responsabilitat Social Corporativa d’ESCI-UPF.
Els museus de l’Articket Bcn han calculat el Valor Social Integrat (VSI) que generen per al conjunt dels seus grups d’interès. Es tracta d’un innovador projecte realitzat pels museus d’art i cultura més importants de la ciutat de Barcelona: el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), la Fundació Joan Miró, el Museu Picasso de Barcelona, el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i el Museu Tàpies. Amb l’objectiu de mesurar la seva aportació a la societat, aquests museus han analitzat les múltiples funcions que desenvolupen (econòmiques, culturals, patrimonials, educatives, científiques, de inclusió, etc.) i han estimat el valor monetari equivalent.
El VSI consta de dos components: el valor social de l’activitat econòmica i el valor social específic. El primer fa referència al valor social que generen els museus amb la realització de la seva activitat econòmica a través de relacions de mercat (contractació de personal, compra a proveïdors, pagament d’impostos, etc.). El segon, el valor social específic, fa referència a les diferents dimensions de la missió dels museus i es distribueix als diversos grups d’interès al marge del mercat.
Malgrat l’important valor econòmic creat pels museus de l’Articket Bcn, el valor social específic va superar àmpliament el valor social generat per l’activitat econòmica l’any 2019. Si expressem el valor social integrat generat com a taxa de retorn sobre el pressupost total gestionat pels museus, el retorn a la societat va ser de 3,61 €, és a dir, el pressupost dels museus es va transformar en més de tres vegades de valor social creat.
Amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.