Elena del Rivero. La Quema

08.07.202526.10.2025

Dates

08.07.202526.10.2025


Botiga

Catàleg “Kerry James Marshall” Postal Black Love

Més informació

Fes-te amic
  • Facebook Fundació Antoni Tàpies
  • Twitter Fundació Antoni Tàpies
  • Instagram Fundació Antoni Tàpies
  • YouTube Fundació Antoni Tàpies
  • Telegram Fundació Antoni Tàpies
  • Pinterest Fundació Antoni Tàpies
  • Threads Fundació Antoni Tàpies

 

Elena del Rivero és l’artista convidada a participar en el projecte artístic Extramurs 2025, sota el comissariat de Mateo Feijóo. Aquest projecte es desplega a partir d’un intens treball de recerca i producció col·laborativa al voltant de la crema de les primeres obres de l’artista com a gest de sanació. Així, aquesta edició aprofundeix en les connexions entre la memòria històrica i personal, les narratives interurbanes en diàleg amb l’entorn i les pràctiques artístiques contemporànies, i destaca, una vegada més, el potencial de l’art com a vehicle per a la reflexió i el canvi social.

La Quema parteix d’una acció inicial desenvolupada al poble gallec d’A Casa do Pozo, documentada a través d’imatges i enregistraments sonors que han estat clau en la configuració del projecte actual. Les obres van ser cremades a l’octubre de 2024 després d’haver estat exposades a cases i espais del poble. Aquesta acció explora temàtiques com la destrucció simbòlica, la purificació i la renovació, elements que s’articulen en diàleg amb els espais urbans i arquitectònics que seran intervinguts a Barcelona.

Les instal·lacions concebudes per Del Rivero com a part del projecte Extramurs, en col·laboració amb estudiants d’EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona, es mostraran a la façana i a l’interior del Museu Tàpies, a La Capella i als jardins del Teatre Grec, entre d’altres. L’exposició inclourà fotografies, collages, diaris, objectes i, fins i tot, un cartell lluminós. La cartografia d’aquests espais intervinguts convidarà a reflexionar sobre la resiliència de les estructures humanes i socials, així com sobre el diàleg entre passat i present, posant en evidència les tensions i continuïtats que defineixen la història en la construcció de la ciutat contemporània.

El programa públic de La Quema inclourà el concert de campanes L’espai alliberat de Llorenç Barber, amb la col·laboració d’estudiants de l’ESMUC i del Conservatori Municipal de Música de Barcelona. Aquest concert tindrà lloc el 8 de juliol a les 20 h en el marc del Festival Grec, com a acte inaugural del projecte. A més, durant el Festival Loop es projectarà un cicle audiovisual que inclourà la projecció de la pel·lícula O carro e o home (1941) d’Antonio Román, un documental de nova creació sobre La Quema i la participació d’Improfilms, productora que està preparant el nou documental, així com de l’antropòloga Cristina Bastos.

 

Elena del Rivero

Artista multidisciplinària que treballa en pintura i paper. La seva inspiració prové de la vida quotidiana i de l’entorn més immediat. Els seus projectes es desenvolupen lentament, construint narracions visuals que es completen amb títols acuradament seleccionats que afavoreixen el doble sentit.

Des de principis dels anys noranta, la tasca de Del Rivero ha continuat centrant-se en la reparació de les obres malmeses, intencionadament o no, durant el procés de realització. Compromesa amb l’acte de cosir i reparar, del Rivero ha produït instal·lacions a gran escala, com [Swi:t] Home (2001), CHANT (2006) i la sèrie en curs Cartes a la Mare que va començar el 1992. La impressió inicial que produeix la seva obra pot suggerir que és autobiogràfica. Coberta per un vel d’ambigüitat poètica, Del Rivero ha escollit no revelar mai explícitament detalls de la seva vida. Viu i treballa a Nova York des de 1991.

Entre les seves exposicions recents destaquen Col·lecció MACBA. Preludi. Intenció poètica (Barcelona, 2022-2024), Love Song (Galeria Senda, Barcelona, 2022), My friends and other animals II (Travesía Cuatro, Madrid, 2022), El Archivo del Polvo: An Ongoing Project (Es Baluard Museu d’Art Contemporani de Palma, 2022), Home Address: Suffrage (Henrique Faria Fine Art, Nova York, 2020), Tampa Museum of Arts (Estats Units, 2021), The End of the World (Travesía Cuatro, Madrid, 2019) i My friends and Other Animals (Travesía Cuatro, Madrid, 2016).

La seva obra forma part de les col·leccions del Museu d’Art Contemporani de Barcelona, The Metropolitan Museum of Art (Nova York), Museum of Modern Art (Nova York), Brooklyn Museum of Art (Nova York), Yale University Art Gallery (Estats Units), Fogg Art Museum (Estats Units), National Gallery of Art (Estats Units), Baltimore Art Museum (Estats Units), Colby College Museum of Art (Estats Units), Pollock Gallery – Meadows School of the Arts (Dallas, Estats Units), Birmingham Museum of Art (Estats Units), Es Baluard Museu d’Art Contemporani de Palma, Institut Valencià d’Art Modern (València) i Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (Madrid), entre d’altres.

Recentment, ha estat guardonada amb la Medalla de les Arts de la Ciutat de Nova York (2024), ha fet una residència al Joan Mitchell Center de Nova Orleans (2017) i ha obtingut la Guggenheim Fellowship (2019) i el premi Anonymous Was a Woman (2020) als Estats Units. Ha rebut altres premis, com el Prix de Rome de l’Acadèmia de Belles Arts d’Espanya a Roma (1988), Pollock-Krasner Foundation Grant (1991 i 1995), Creative Capital Foundation Grant (2001), The New York Foundation for the Arts Fellowship (2001 i 2002), The Rockefeller Foundation Residency al Bellagio Center (2005) i The Joan Mitchell Foundation Award (2015).

 

Mateo Feijóo

Ha estat director del Festival Escena Contemporánea de la Comunitat de Madrid. Actualment, és director del teatre de La Laboral, projecte emmarcat en La Ciutat de la Cultura de Gijón, i assessor de diferents festivals i espais en l’àmbit nacional i internacional. També va impulsar Naves Matadero – Centro Internacional de Artes Vivas, un projecte que va finalitzar el març de 2020.

Com a comissari d’exposicions ha treballat en museus i galeries d’àmbit internacional amb artistes com Marina Abramović, Elena del Rivero i Cristina Rodrigues. Com a director artístic i coreògraf ha desenvolupat una tasca personal i en col·laboració amb altres creadors.

La seva activitat artística sempre ha anat acompanyada d’una feina propera al pensament i a la docència. Actualment, dona classes al màster de Creació Teatral de la Universitat Carlos III de Madrid i col·labora com a assessor a AC/E (Acción Cultural España).

 

 

Un projecte amb la col·laboració de: AECID, Fundación Cañada Blanch i La Capella

 

Extramurs és una iniciativa del Museu Tàpies amb la col·laboració d’EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona i festival Grec

 

La Quema, 5 d’octubre de 2024. Fotografia: Pablo Gómez Ogando